Terug naar nieuwsoverzicht

Toegankelijkheid Content Management Systemen

Interessant nieuws voor organisaties die CMS tools op de markt brengen. Er komen nieuwe richtlijnen aan voor de toegankelijkheid van CMS tools en voor programma's waarmee websites kunnen worden gemaakt. Het W3C, een internationaal erkend consortium dat de richtlijnen en regels voor het internet opstelt is bezig met de volgende (tweede) versie van de Authoring Tool Accessibility Guidelines. Het nieuwe document is backward compatible en is aangepast om objectiever meetbare criteria te bieden en aan te sluiten bij internationale richtlijnen voor standaarden.
Beide documenten zijn nog open voor commentaar. Fabrikanten van CMS tools wordt opgeroepen om de documenten te bekijken en commentaar te leveren. De verwachting is dat over ongeveer een half jaar alle CMS tools die in de VS worden verkocht onder section 508 aan deze richtlijnen zullen moeten voldoen.

Het nieuwe document is voorzien van een uitgebreide technische toelichting met voorbeelden zodat op vrijwel iedere vraag een praktisch en visueel technisch antwoord wordt gegeven.

Er zijn in totaal vier richtlijnen die weer zijn opgedeeld in meerdere ijkpunten. Veel van de ijkpunten verwijzen weer naar de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent, de zogenaamde Web Content Accessibility Guidelines. De vier richtlijnen zijn:

  • Richtlijn 1: Maak de auteurs interface toegankelijk
  • Richtlijn 2: Maak de productie van toegankelijke content mogelijk
  • Richtlijn 3: Ondersteun de auteur in het produceren van toegankelijke content
  • Richtlijn 4: Bevorder en integreer toegankelijkheids oplossingen

Meer informatie:
De ATAG2.0 richtlijnen op dit moment;
De ATAG2.0 technieken;
Meer informatie over wetgeving en section508;
Voordelen van toegankelijk bouwen;

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.