Terug naar nieuwsoverzicht

Flash Toegankelijkheid Webstrijd

Stichting Bartiméus Accessibility daagt webdesigners in Nederland uit om een spectaculaire Flash demo te maken die niet alleen mooi of leuk is, maar ook nog eens toegankelijk voor mensen met een beperking.

Zie ook: www.accessibility.nl/wedstrijd

Internet speelt een belangrijke rol in onze samenleving en de mogelijkheden zullen zich in de toekomst alleen nog maar verder uitbreiden: beeldtelefoon, interactieve films en nieuwe manieren om bijvoorbeeld boodschappen te doen via Internet. Bij dergelijke webtoepassingen speelt het populaire Macromedia Flash een grote rol.

Flash is het meeste gebruikte middel voor het maken van online animaties, games en interactieve applicaties. Helaas kunnen veel mensen met een functiebeperking hier niet van meegenieten omdat Flash toepassingen niet standaard toegankelijk zijn. Blinden missen de rijke visuele ervaring waar juist veel ontwerpers zo hun best op doen. Doven begrijpen vaak maar de helft van leuke animatie filmpjes door het ontbreken van ondertitels. En mensen met een motorische beperking lukt het niet altijd om met hun ondersteunende hardware te navigeren door een interface met bewegende onderdelen.

Webtoegankelijkheid wordt ten onrechte vaak nog steeds gezien als iets saais, duurs of moeilijk haalbaars. Terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is! Langzaam aan zien steeds meer ontwerpers webtoegankelijkheid als een creatieve uitdaging, mede doordat veel oplossingen voor gehandicapten heel goed gebruikt kunnen worden om toepassingen voor iedereen te verbeteren.

Helaas is er nog betrekkelijk weinig kennis over de toegankelijkheid van Flash. Zo zijn er nog geen richtlijnen of evaluatiemethoden. Om de bestaande kennis te vergroten daagt stichting Bartiméus Accessibility webdesigners door middel van een ontwerpwedstrijd uit. Hierin wordt ontwerpers gevraagd om een spectaculaire én toegankelijke Flash toepassing te ontwikkelen, zoals een animatie, een intro, een chatroom waarmee doven, blinden en niet gehandicapte mensen samen kunnen chatten, een webwinkel, etc. De drie beste inzendingen worden door een deskundige jury beloond met een Apple iPod!
Door deelname aan deze wedstrijd wordt niet alleen de kennis over de toegankelijke mogelijkheden van Flash vergroot, maar dragen ontwerpers tegelijkertijd bij aan een toegankelijker Internet! Alle informatie over de Flash Toegankelijkheid Webstrijd vind je op www.accessibility.nl/wedstrijd.

De Flash Toegankelijkheid Webstrijd is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Drempels Weg.

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.