Terug naar Principe Universeel

Richtlijn U.3 Bouw gelaagd

Bouw gelaagd: Borg de beschikbaarheid van basiscontent en -functionaliteit

Richtlijn U.3 Bouw gelaagd: Borg de beschikbaarheid van basiscontent en -functionaliteit

Bedoeling van Richtlijn U.3

Gelaagd bouwen - de Engelstalige term is progressive enhancement - is een manier van website-ontwikkeling waarbij inhoud wordt 'gestapeld' in verschillende lagen. In de basislaag worden de toegankelijkheid en de elementaire gebruiksvriendelijkheid geborgd. Daardoor kan iedereen, ongeacht type apparaat, besturingssysteem, browser of functiebeperking, gebruik maken van de aangeboden informatie of diensten. In volgende lagen kunnen webtechnologieën worden ingezet die worden ondersteund door recente versies van browsers. Doel daarvan is om voor de bezoeker het gebruiksgemak, de effectiviteit en de efficiëntie verder te vergroten.

Belangrijke eigenschap van een gelaagd gebouwde website is dat elke bezoeker taken kan vervullen zoals informatie lezen, een vraag stellen of een dienst afnemen. Zelfs in situaties die door de maker van de website niet zijn voorzien. En zonder dat voor specifieke gevallen aparte voorzieningen moeten worden gecreëerd.

Een alternatief voor gelaagd bouwen is het inbouwen van fouttolerantie in een niet-gelaagd systeem. De Engelstalige term daarvoor is graceful degradation. Ook dit kan een bruikbare strategie zijn. Een praktisch nadeel van graceful degradation kan zijn dat de complexiteit van de oplossing snel toeneemt tot een niveau dat moeilijk beheersbaar is.

Succescriteria bij Richtlijn U.3

U.3.1 Gelaagd bouwen: Gebruik technologieën op zodanige wijze, dat de basiscontent en -functionaliteit die nodig zijn om een webpagina te kunnen gebruiken onder alle omstandigheden beschikbaar zijn. (Niveau A)

Tags:
Categorie:
Kennisbank
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn