Terug naar Richtlijn U.1 Semantisch

Succescriterium U.1.2 Geen afgekeurde en afgeraden eigenschappen

Geen afgekeurde en afgeraden eigenschappen: Zie af van het gebruik van afgekeurde eigenschappen en afgeraden eigenschappen uit eerdere versies van technologieën voor webcontent. (Niveau A) 

U.1.2 Geen afgekeurde en afgeraden eigenschappen: Zie af van het gebruik van afgekeurde eigenschappen en afgeraden eigenschappen uit eerdere versies van technologieën voor webcontent. (Niveau A)

Niveau van conformiteit

A

Bedoeling van dit Succescriterium

Een belangrijke groep in de verzameling technologieën voor webcontent zijn de opmaaktalen. Van de opmaaktalen die rond de millenniumwisseling zijn ontwikkeld bestaan meerdere varianten. Die varianten zijn destijds ontwikkeld om de overgang te vereenvoudigen van een opmaaktaal waarmee ook vormgeving kan worden vastgelegd naar een situatie waarin een opmaaktaal uitsluitend wordt gebruikt om content te structureren. De toentertijd beperkte ondersteuning in user agents voor andere presentatietechnieken maakte dergelijke overgangsversies noodzakelijk.

Makers van user agents wordt geadviseerd om voor presentatie bedoelde eigenschappen van opmaaktalen te blijven ondersteunen, om te waarborgen dat legacy content correct wordt weergegeven.
Makers van web editors en andere authoring tools wordt juist geadviseerd ze niet langer te ondersteunen. Ook aan redacteuren wordt geadviseerd ze niet meer te gebruiken.

Desondanks wordt nog steeds regelmatig gekozen voor de overgangsversies van opmaaktalen, bijvoorbeeld vanwege legacy content. Het blijkt een keuze die een negatieve invloed heeft op de duurzaamheid, omdat daardoor ook nieuw gecreëerde content code kan bevatten die inmiddels als achterhaald wordt beschouwd.

Definities

Tags:
Categorie:
Kennisbank
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn