Richtlijn (h)

Richtlijn (h) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (h)

Als een animatie wordt getoond, zal - als optie voor de gebruiker - de informatie minimaal ook te zien zijn in één niet-geanimeerde presentatievorm.

Achtergrond/Uitleg

Blinden en slechtzienden hebben voor het uitvoeren van taken vaak meer tijd nodig, maar ook veel andere mensen hebben behoefte aan de mogelijkheid om bijvoorbeeld animaties of interactie stil te kunnen zetten zodat zij meer tijd hebben om het scherm te bekijken. Dat kan zijn omdat ze slechter zien, langzamer lezen of ander uitvoer hebben (braille, spraak etc.)
De animatie of interactieve component moet dus minimaal in een alternatieve - niet geanimeerde - vorm beschikbaar zijn. Als het lezen van tekst, het bekijken van afbeeldingen en interactie is verbonden aan een bepaalde tijdsduur, moet deze tijdsduur ook instelbaar zijn in het programma. Elke willekeurige tijd moet te kiezen zijn. Het handigst is om ook een optie te maken, waarbij de tijdslimiet kan worden uitgeschakeld en de gebruiker dit dus zelf kan bepalen.

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

H.1 De gebruiker kan zelf bepalen hoe lang een bepaald beeld blijft staanJaNeeNvt
Tekst
Afbeeldingen
Antwoordmogelijkheid
H.2 In het programma kan worden ingesteld hoe lang een beeld blijft staanJaNeeNvt
Tekst
Afbeeldingen
Antwoordmogelijkheid
H.3 Het tempo van bewegende beelden is beinvloedbaarJaNeeNvt
In het programma in te stellen door de gebruiker
H.4 Visuele informatie wordt ook tekstueel weergegevenJaNeeNvt
Feedback over resultaten is in tekst weergegeven
Afbeeldingen zijn voorzien van een onder of bijschrift of label
De videobeelden zijn (in een apart venster) omschreven
Waarschuwingen zijn in tekst weergegeven
Alle bedieningselementen voorzien van een label