Richtlijn (g)

Richtlijn (g) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (g)

Toepassingen zullen door gebruikers geselecteerde contrast en kleur instellingen en andere individuele display attributen niet opheffen.

Achtergrond/Uitleg

(Zie ook richtlijn (b)) Contrast bestaat in vele vormen en gradaties. Wat de ene een prettig contrast vindt kan voor de andere onleesbaar zijn. Het kan zijn dat iemand heel veel licht nodig heeft om te kunnen lezen, een andere heeft juist veel last van licht. Het is daarom niet mogelijk om voor iedereen eenzelfde kleuren en contrast schema te gebruiken. Het programma moet flexibel zijn; Iedereen moet zijn eigen voorkeurs kleuren, contrast, lettertype en muisaanwijzer kunnen bepalen. Als dit reeds door een gebruiker is ingesteld dan dient het programma die instellingen over te nemen.

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

Indien het programma niet de mogelijkheid bevat om kleuren, contrasten, lettertype, font en muisaanwijzers aan te passen, moet dit mogelijk zijn door middel van instellingen in het configuratiescherm van Windows. Het programma moet deze instellingen dan volledig overnemen.

G.1 Het programma is van zichzelf schermvullendJaNeeNvt
Het programma is bij het opstarten bij voorkeur al schermvullend tenzij anders ingesteld door de gebruiker
G.2 Instellingen die in het configuratiescherm zijn ingesteld blijven behouden binnen het programmaJaNeeNvt
contrast en kleuren van tekst en achtergrond
grootte en kleur van muisaanwijzers
snelheid van de muispijl
plak-, filter- en schakeltoetsen
muistoetsen
geluidsweergaven bij gebeurtenissen