Richtlijn (f)

Richtlijn (f) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (f)

Tekstuele informatie moet getoond via de tekst display functies van het besturingssysteem. De minimum informatie die beschikbaar zal worden gesteld is de tekstinhoud, tekstinvoer cursor lokatie en tekstattributen.

Achtergrond/Uitleg

Een duidelijk leesbare tekst is voor iedereen prettig. Maar dan moet die wel zichtbaar zijn doordat die is aangeboden via de tekst display functies van het besturingssysteem. Het is belangrijk om tekst attributen mee te geven waardoor tekst beter leesbaar kan worden gemaakt. Een onduidelijk lettertype is erg vermoeiend om te lezen en zal niet bevorderlijk zijn voor de leesbaarheid van het programma.

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

Tekst display functies zijn van groot belang voor de leesbaarheid en daarmee van de bruikbaarheid of zelfs letterlijke toegankelijkheid van programma's. Ook instellingsmogelijkheden van tekst zijn van belang voor goed contrast van de tekst ten opzichte van de achtergrond, zoals bijvoorbeeld Zwart/Wit, Blauw/Geel, Zwart/Geel.
Kleurcombinaties die vaak problemen geven voor kleurenblinden zijn: groen/blauw, rood/groen, rood/bruin en wit/lichtgroen.
Verdana of Tahoma zijn duidelijke lettertypen. Neem een puntsgrootte van tenminste 11 maar laat gebruikers hun eigen instellingen gebruiken. Biedt de gebruiker bij voorkeur de mogelijkheid om zelf de puntsgrootte te bepalen of laat het programma de instellingen van het Windows configuratiescherm overnemen. Laat tussen de tekst voldoende witruimte over, zodat de letters niet aan elkaar lijken te plakken.

F.1 De letters in het programma zijn duidelijkJaNeeNvt
De tekst is schreefloos
De tekst is voldoende groot
Er is voldoende ruimte tussen regels, woorden en letters
F.2 De letters kunnen binnen het programma naar eigen voorkeur worden ingesteld of de instellingen van de gebruiker worden overgenomenJaNeeNvt
De puntgrootte kan worden ingesteld
Het lettertype kan worden ingesteld