Richtlijn (e)

Richtlijn (e) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (e)

Als bitmap afbeeldingen worden gebruikt om besturingselementen, status indicatoren, of andere programma elementen weer te geven, zal de betekenis die aan die afbeeldingen is toegewezen consistent zijn door de hele applicatie heen.

Achtergrond/Uitleg

Niet iedereen kan zich eenvoudig oriënteren op een scherm. Zij hebben behoefte aan structuur en het kost tijd om gewend te raken en alle onderdelen te leren kennen. Bijvoorbeeld blinde mensen moeten het scherm stapje voor stapje aftasten via de hulpapparatuur. Het is dan belangrijk dat objecten logisch bij elkaar horen en steeds op dezelfde plek terug te vinden zijn.
Gebruik daarom in een programma onderdeel voor elk scherm een zelfde lay-out. Als bepaalde functies in elk scherm terugkomen, zet ze dan steeds op dezelfde plaats. Label alle bedieningselementen met een logische naam en kies voor dezelfde bedieningselementen altijd dezelfde naam. Zet bedieningselementen die bij elkaar horen naast elkaar op het scherm. Zorg er voor dat bedieningselementen duidelijk te herkennen zijn. Plaatjes zijn leuk, maar zorg er dan voor dat het duidelijk is voor de leerling dat hij er op kan klikken en welke functie er achter verborgen zit. Een kader voorzien van schaduwrand rondom het klikgebied, maakt vaak goed duidelijk dat het om een knop gaat en grenst duidelijk het klikgebied af.
Zorg er tot slot voor dat er bijvoorkeur 1, maar maximaal 2 vensters tegelijk geopend zijn. Bij meer geopende vensters is de kans op verdwalen groot.

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

E.1 In alle schermen wordt een consistente lay-out en bedieningsstrategie gebruiktJaNeeNvt
De lay-out en bedieningsstrategie zijn in gehele programma consistent.
E.2 Bedieningselementen (plaatsen waar je met de muis kunt klikken zoals knoppen, links e.d.) hebben een logische naamJaNeeNvt
De naam (het label) van bedieningselementen is logisch en consistent
E.3 Bedieningselementen (knoppen e.d.) zijn logisch en/of bij elkaar gegroepeerd op het schermJaNeeNvt
Bedieningselementen die bij elkaar horen zijn gegroepeerd op het scherm.
E.4 Bedieningselementen zijn aan hun vorm duidelijk herkenbaarJaNeeNvt
De functie van bedieningselementen zijn logisch (het is duidelijk welke actie je er mee uit kunt voeren)