Richtlijn (d)

Richtlijn (d) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (d)

Er zal voor hulpapparatuur voldoende informatie beschikbaar zijn van een gebruikers interface element waaronder de identiteit, de werking en de status van het element. Als een programma element wordt weergegeven als een afbeelding moet de informatie die door die afbeelding wordt overgebracht tevens beschikbaar zijn in tekst.

Achtergrond/Uitleg

Blinde en zeer slechtziende mensen werken vaak met zogenaamde schermuitleesprogramma's. Deze programma's zetten gebruikersinterface informatie om naar spraak of braille. Binnen het Windows platform gebruiken zij daarvoor MSAA (Microsoft Active Accessibility). Dat is speciaal door Microsoft ingebouwd in Windows waardoor specifieke apparatuur voor gehandicapten toegang heeft tot de code. Indien alle (voor het programma relevante) informatie tekstueel is weergegeven, zal deze informatie toegankelijk zijn zonder dat een programmeur die bijvoorbeeld Windows-compliant programmeert hier iets voor hoeft te doen. Als programma elementen bestaan uit een afbeelding, dan zal een tekst alternatief moeten worden geleverd zodat die kan worden voorgelezen.

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

D.1 Visuele informatie wordt ook tekstueel weergegevenJaNeeNvt
Feedback over resultaten is in tekst weergegeven
Afbeeldingen zijn voorzien van een onder of bijschrift of label
Waarschuwingen zijn in tekst weergegeven
Alle bedieningselementen zijn voorzien van een label