Richtlijn (a)

Richtlijn (a) voor de toegankelijkheid van software.

Software richtlijn (a)

Als software wordt ontwikkeld voor een systeem dat werkt met een toetsenbord, dan zullen de functies van het product uitvoerbaar zijn met een toetsenbord waarbij de functie zelf of het resultaat van het uitvoeren van een functie tekstueel kan worden waargenomen.

Achtergrond/Uitleg

Iedereen kent wel de sneltoetsen voor diverse functies in programma's zoals kopiëren (control+C) en plakken (control+V). Veel ervaren gebruikers van bijvoorbeeld MS Word of Open Office Write maken gebruik van de vele standaard sneltoetscombinaties die in elk programma terugkomen. Goed geprogrammeerde Windows en Linux toepassingen zijn dan ook zonder de muis volledig te bedienen. Microsoft heeft jaren geleden een lijst opgesteld met toetscombinaties waaraan eigenlijk iedere programmeur zich houdt zelfs als het niet gaat om een Windows programma. Hierdoor hoeft er bijvoorbeeld voor blinden die gebruik maken van deze programmatuur niets te worden aangepast. Overigens werken de meeste blinden met het Windows platform. Dat komt omdat de hulpsoftware die zijn gebruiken meestal niet verkrijgbaar is in een versie voor andere platformen (te hoge ontwikkelkosten en magere ondersteuning vergeleken met Windows). Trouwens, veel mensen gebruiken de muis wel maar hebben soms moeite om die op het scherm te localiseren. Dit wordt behandeld bij richtlijn (c).

Standaarden gebruiken

Zorg ervoor dat de software voldoet aan de regels voor toetscombinaties. Dit is overigens vooral een zaak van kwaliteit en bruikbaarheid van uw software. Iedereen kent de basiscombinaties en afwijkingen zullen veelal leiden tot ergernis en ongewilde acties.

OmschrijvingCombinatie
Vooruit langs de bedieningselementen TAB
Terug langs bedieningselementen Shift + TAB
Keuze maken (knop activeren) Enter
Keuzerondje selecteren Pijltjestoetsen
Selectievakje selecteren Spatiebalk
Bediening schuifregelaar Pijltjestoetsen
Naar volgend frame Control +TAB
Naar vorig frame Shift + Control + TAB

Aanvullende specifieke ijkpunten voor deze richtlijn

A.1 Het programma is volledig te bedienen conform toetscombinatiesJaNeeNvt
Naar menubalk met Alt
Toegangstoetsen in menu's
Toegangstoetsen in menu-opties
Toegangstoetsen in dialoogvensters
Menu activeren met Enter
Terug naar voorgaand menu of programmavenster met Escape
Focus vooruit verplaatsen met Tab
Focus achteruit verplaatsen met Shift + Tab
Tabvolgorde is logisch (van links naar rechts en van boven naar beneden)
Knop activeren met Enter
Vervolgkeuzelijst openklappen met Alt + pijltje omlaag
Item in vervolgkeuzelijst selecteren met pijltjes omhoog en omlaag
Item in vervolgkeuzelijst activeren met Enter
Vervolgkeuzelijst dichtklappen met Escape
Keuzerondje selecteren met pijltjestoetsen
Selectievakje 'aankruisen' met spatiebalk
Schuifregelaars bedienen met pijltjestoetsen
Naar volgend frame met F6
Naar vorig frame met Shift + F6
Snelmenu's moeten op te roepen zijn door het focus op een item te zetten en de snelmenutoets op het toetsenbord in te drukken
De muisfunctie drag en drop, moet ook uit te voeren zijn met knippen en plakken via het toetsenbord.
Systeem menu tonen met alt + spatiebalk
A.2 Het programma bevat sneltoetsen en toegangstoetsenJaNeeNvt
Document openen met Ctrl + o
Programma sluiten met Alt + F4
Opslaan met Ctrl + s
Afdrukken met Ctrl + p
Nieuw document maken met Ctrl + n
Inhoud kopiëren met Ctrl + c
Inhoud van het klembord plakken met Ctrl + v
Inhoud knippen met Ctrl + x
Wisselen tussen applicaties met Alt + Tab
Zoeken met Ctrl + f
Zoeken en vervangen met Ctrl + h
Help met F1
Selecteren met Shift en pijltjestoetsen

A.3 Eventueel bevat het programma speciale mogelijkheden voor visueel (verstandelijk) gehandicapten