Video's toegankelijk maken

Wij zorgen dat je video door iedereen kan worden gebruikt. Waar nodig voorzien we je video's van ondertiteling (captions) en audiodescriptie, zodat ze ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking te gebruiken zijn. We werken volgens de EN 301 549 norm (voorheen Webrichtlijnen versie 2). Deze norm is verplicht voor overheden, maar ze zorgen er ook voor dat je video's effectiviteit én beter vindbaar zijn voor zoekmachines.

Voor een toegankelijke video zijn een paar zaken belangrijk: de videospeler waarmee de video wordt getoond, en de (het beeld en geluid) van de video zelf. Als alternatief voor het beeld kan het geluid worden verrijkt en als alternatief voor het geluid kan het beeld worden verrijkt. Dit doen we met zogenaamde captions en audiodescriptie. Op deze site is veel informatie te vinden om zelf je video's toegankelijk te maken. Heb je video's die nog niet toegankelijk zijn? Wij kunnen ze toegankelijk voor je maken!

Captions

Captions bestaan uit ondertitels met aanvullende informatie over belangrijke informatie zoals geluidseffecten, muziek, lachen, en identificatie van de spreker et cetera. Dit is belangrijk voor mensen die (tijdelijk) het geluid van een video niet kunnen horenCaptions maken video's ook beter doorzoekbaar.

Audiodescriptie

Audiodescriptie bestaat uit een extra geluidsspoor waarin informatie wordt gegeven over bijvoorbeeld acties, karakters, lichaamstaal, etcetera. Dit is belangrijk voor mensen die (tijdelijk) het beeld van een video niet kunnen zien.

Audiodescriptie is in de praktijk niet altijd nodig: bijvoorbeeld als er vanuit het geluid voldoende informatie is om de videobeelden te begrijpen (acties, karakters of tekstinformatie). Soms kan een commentator in een video deze informatie meenemen in het commentaar. Belangrijk zijn ook de aan- en aftiteling en namen van mensen die in beeld komen.

Videospeler

Er zijn diverse videospelers op het internet verkrijgbaar. Belangrijke eigenschappen van videospelers zijn of deze via het toetsenbord te bedienen zijn en of ze werken op de diverse platforms. Zo werkt bijvoorbeeld een flash-speler niet op het iOS platform. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel: er zijn al veel zogenaamde HTML5-spelers beschikbaar, en via YouTube kun je niet alleen video's afspelen, je kunt ook al (half) automatisch captions laten maken (zie engelstalige handleiding).

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn