Nijntje museum, elke peuter en kleuter op ontdekkingstocht

Case​

Het Nijntje museum in Utrecht wil graag dat alle peuters en kleuters in Nederland samen met (groot)ouders kunnen genieten van de avonturen van Nijntje en haar vriendjes. Maar hoe kun je een echte Nijntje beleving creëren voor een kindje met minder of geen zicht? Samen met het museum hebben we een voelwand ontwikkeld waarin alle zintuigen geprikkeld worden zodat het een leuke belevenis is voor alle kinderen. Uiteindelijk is dat waar het bij sociale toegankelijkheid om draait. Iedereen kan meedoen en ervaart via met zijn eigen mogelijkheden de belevenis. 

Doel

Het verhaal van Nijntje in het museum is heel erg visueel ingesteld. Er zijn wel een aantal plekken waar kinderen een spelletje kunnen doen. Maar ook deze zijn vaak gericht op ‘zien’. Het museum wil graag voor alle kinderen een plek zijn om te ontdekken. Daarom is ze gaan denken over wat te kunnen neerzetten voor kinderen met een visuele beperking. Daaruit is het plan van een zevenmeterlange voelwand gekomen.

 

Vetrekpunt

Via deze voelwand loop je samen met Nijntje van huis naar school en ervaar je wat je allemaal in het verkeer kan tegenkomen. Maar omdat binnen het museum niemand bezit over de inhoudelijke kennis over visuele – en sociale toegankelijkheid hebben ze ons aangehaakt.

Uitdagingen

Bij het ontwikkelen van een voelwand loop je direct tegen wezenlijke vragen aan. Hoe laat je kinderen voelen wat er te zien is? Welke context is nodig om een vorm te herkennen? En welke rol speelt de materiaalkeuze? Maar ook, hoe zorgen we dat het veilig is?

Oplossing

Bewustwording is een belangrijke eerste stap in dit proces. Medewerkers van het museum hebben zelf ervaren hoe het is om een vorm te voelen zonder zicht. Opeens waren een vlindertje en locomotiefje niet meer herkenbaar. Op deze manier konden we duidelijk maken hoe belangrijk de context is, wanneer je iets voelt. Als je een vorm nog nooit hebt gevoeld dan is het bijna onmogelijk om op de tast te herkennen wat het is. Maar ook de keuze van het materiaal is van grote invloed wat je voelt.

We hebben ook geadviseerd over de verhaallijn en hoe je ook andere zintuigen kunt prikkelen. Want juist door ook audio te gebruiken en geuren in te zetten maak je een complete belevenis. Zo komt een stukje met een oversteekplaats met rateltikkers, en een bloemenveldje waar je de geur van bloemen zal ruiken. Ook zullen er een aantal interactieve elementen komen die je op de tast kan doen maar ook op zicht. Zo is de voelwand een belevenis voor alle kinderen, met of zonder goed zicht.

En nu...

De oplevering van de voelwand staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023. Tijdens het ontwerpproces testen we tussendoor met de doelgroep zodat de voelwand de belevenis krijgt, die we als doel gesteld hebben. De jongste leerlingen van Bartiméus zijn de echte experts, dus zij zijn van harte uitgenodigd als kritisch testpanel.  

In de toekomst heeft het Nijntje museum de wens om meer onderdelen toegankelijk te maken voor kinderen met een (visuele) beperking. Ieder kind moet kunnen genieten van Nijntje en haar vrienden. Een mooi voorbeeld daarvan is om in de spelletjeshoek ook ‘voelmemorie’ neer te leggen. We zijn samen een weg in geslagen waarbij we de toegankelijkheid steeds een stapje verder brengen.

“Jeetje een vlinder! Ik voelde wel wat rondingen maar had niet door wat boven en onder is en dat het een vlinder was. Voelen is een stuk lastiger dan je denkt.”

Nijntje museum

Contact

Portret Francis ter Horst met hond

Ook jouw organisatie voor iedereen toegankelijk?

Francis ter Horst - Lotterman

2 + 7 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier =?' geef een '6' op.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.