Week van de Toegankelijkheid 5 - 9 oktober 2020

Content

De Week van de Toegankelijkheid (5 - 9 oktober) staat dat jaar in het teken van digitale toegankelijkheid.  Accessibility biedt in deze week een gevarieerd programma aan. Van kennismaking tot verdieping in digitale toegankelijkheid. Voor ieder wat wils.

Ons programma

1. Introductie Digitale Toegankelijkheid

Voor iedereen die nieuw is op het gebied van digitale toegankelijkheid

Ben je nieuw op het gebied van Digitale Toegankelijkheid en zou je meer over het onderwerp te weten willen komen? Dan is deze webinar van 45 minuten een goed startpunt!
In deze interactieve webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wie je helpt met digitale toegankelijkheid
  • Wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid
  • Wat het betekent voor jouw organisatie
  • Wat het betekent voor jouw functie

Deze webinar is te volgen op ma 5 oktober t/m do 8 oktober om 13:00u

In de sessie van maandag 5 oktober zal een schrijftolk aanwezig zijn om de webinar van Nederlandse ondertiteling te voorzien.

Schrijf je nu in!

2. Hoe digitaal toegankelijk is jouw website?

Voor ondernemers (& webbouwers) die meer online bezoekers willen

In deze week is er een video te zien, die jou als ondernemer doet inzien, dat je onbewust een grote groep mensen links laat liggen. Later in de week is er een webinar waar wordt toegelicht hoe je deze groep, met soms kleine aanpassingen aan je website, wel uit bereiken. Ook wordt jou als ondernemer de mogelijkheid geboden je website te laten ‘checken’.

De webinar is te volgen op do 8 oktober - 11:00u.

Schrijf je nu in!

3. Workshop digitale toegankelijkheid voor ouderen

Voor organisaties (designers) die ouderen online willen bereiken

Ouderen zijn een grote en groeiende doelgroep voor online diensten. Toch houden organisaties in de ontwikkeling ervan maar weinig rekening met deze groep. De meeste digitale diensten worden vormgegeven door relatief jonge designers met jonge(re) gebruikers in gedachten. Dit resulteert dikwijls in een dienst die te ingewikkeld is voor ouderen. Hoe houd je rekening met oudere gebruikers? Daar wordt in deze interactieve webinar op ingegaan.

Deze workshop vindt plaats op wo 7 oktober om 15:00u.

Een schrijftolk zal bij deze sessie aanwezig zijn om dit evenement van Nederlandse ondertitels te voorzien.

Schrijf je nu in!

4. Panelsessie over automatische testtools

Voor overheden die hun website digitaal toegankelijk willen houden

Vanaf 23 september van dit jaar geldt het Besluit digitale toegankelijkheid overheid voor alle websites van alle overheidsinstanties. De digitale toegankelijkheid wordt nu nog gedaan door middel van een audit. Er zijn ook automatische tools die een inschatting geven in hoeverre een site digitaal toegankelijk is. Deze tools zijn nog niet zo goed dat zij een specialist kunnen vervangen. Is dit iets wat in de toekomst wel gaat gebeuren? Waar zijn deze automatische tools wel handig voor?

In deze Engelstalige sessie gaat Eric Velleman, Wetenschappelijk directeur van Stichting Accessibility in gesprek met enkele makers van automatische tools om de huidige status van deze tools te bespreken. Het panel word geleid door Shadi Abou-Zahra van het W3C.

Een schrijftolk zal bij deze sessie aanwezig zijn om dit evenement van Engelse ondertitels te voorzien.

Deze panelsessie vindt plaats op do 8 oktober om 13:00u

Schrijf je nu in!

5. Presentatie creatieve toegankelijkheidsconcepten horeca

Voor restaurants die hun geprikkeld willen worden met ideeën voor toegankelijkheid

Je bent blind of slechtziend en wilt uit eten. Maar hoe vind je een restaurant, kun je de menukaart wel zelf lezen, waar staat wat op tafel, hoe vind je het toilet, ...  met deze vragen zijn de derdejaars studenten van de studie Creative Media & Game Technology aan de slag gegaan. In twee maanden hebben zij onderzocht welke behoeftes er zijn onder blinden en slechtzienden met betrekking tot hun restaurantervaring. Zo kwamen de studenten met verrassende en diverse concepten, waarvan enkele, na de afloop van dit project, verder zijn ontwikkeld.

Samen met Bartimeús en enkele studentengroepen van de Hogeschool Rotterdam kijken wij in deze webinar naar de behoeftes van mensen met een visuele beperking, worden de concepten gepresenteerd en willen wij samen met de horeca kijken naar mogelijke implementaties van deze concepten.

Deze presentatie vindt plaats op ma 5 oktober om 15:00u en is mede mogelijk gemaakt door de ASML Foundation

Schrijf je nu in!

Deze activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds

Contact

Veron Wormeester

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Veron Wormeester

9 + 8 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier =?' geef een '6' op.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.