Raad van Toezicht en Comité van Aanbeveling

Beleid

Stichting Accessibility heeft een directeur-bestuurder, een Raad van Toezicht en een Comité van Aanbeveling. De leden van het comité zetten zich, ieder vanuit hun eigen netwerk en expertise, in om ons werk uit te dragen en ICT-toegankelijkheid op de agenda te zetten.

Directie en Raad van Toezicht

De (interim) directeur-bestuurder is Joep Aarts. De Raad van Toezicht van de Stichting Accessibility wordt gevormd door Romke de Vries (voorzitter), Rob Douwes, Olaf Kleine, Henk Sijbring en Ronald Willering.

Comité van Aanbeveling

Jan Terlouw, Wim Deetman, Clemence Ross, Jan Willem Dreteler en Wijnand Jongen dragen de Stichting Accessibility een warm hart toe. Zij vormen samen het Comité van Aanbeveling van de Stichting en steunen met hun lidmaatschap het onderzoeks en voorlichtingswerk dat de Stichting Accessibility doet.

Jan Terlouw is natuurkundige, jeugdboekenschrijver en D66-voorman. Hij was onder meer lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter, lid van de Eerste Kamer, minister, vice-ministerpresident en Commissaris van de Koningin. Terlouw is al sinds 2003 betrokken bij onze stichting. Hij ondersteunt ons al jaren om de boodschap van toegankelijkheid van ICT voor mensen met een functiebeperking over te brengen naar bedrijven en overheden.

Wim Deetman is onder meer oud-minister en staatssecretaris van Onderwijs en voorzitter van de Tweede Kamer. Vanaf 1996 was hij burgemeester van Den Haag. Hij was voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Deetman heeft hart voor toegankelijkheid. Als voorzitter van het bestuur van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt was hij enthousiast en nauw betrokken bij de oprichting van de Stichting Accessibility. In 2008 trad hij toe tot de Raad van State en in 2010 en 2011 leidde hij de commissie die een onafhankelijk onderzoek uitvoert naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk.

Jan Willem Dreteler werkt op het snijvlak strategie, marketing en communicatie. Onder zijn marketing leiding werd de transitie van SNS Bank van kantorenbank naar internetbank gerealiseerd en is toegankelijk internetbankieren vanuit een visie op de bankfunctie mogelijk gemaakt. Het Tijdschrift voor Marketing plaatste Jan Willem in zijn Top 100 van 2007 op de achtste plaats van beste marketeers van Nederland. Vanaf 2010 is hij verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen en neerzetten van de ‘meermerkenstrategie’ van bank/verzekeraar SNS REAAL. Na de splitsing van dat bedrijf in 2014 was Jan Willem Dreteler bij verzekeraar VIVAT tot 1 juli 2016 directeur Marketing Zwitserleven.

Clemence Ross is als voormalig lid van de Tweede Kamer en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport altijd al nauw betrokken geweest bij gehandicaptenbeleid. Zij is sinds 2007 directeur van N.I.S.B. (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen). Clemence Ross is per 1 juli 2010 voorzitter van BV De Graafschap, waarmee zij de eerste vrouwelijke voorzitter van een voetbalvereniging in de Eredivisie werd. Zij was al voorzitter van het Vrouwenvoetbal in de Eredivisie. Een jury van het maandblad Opzij betitelde haar in oktober 2010 als "machtigste vrouw van de sport".

Wijnand Jongen is voor ons al lange tijd een enthousiaste ambassadeur voor toegankelijkheid bij webwinkels. Wijnand was midden jaren negentig co-founder van Macropolis, de eerste Nederlandse winkel-, product- en prijsvergelijker voor consumenten op internet. Hij is sinds 2000 directeur van Thuiswinkel.org, hét inspirerende digital commerce-netwerk dat (web)winkels die producten en/of diensten verkopen, ondernemers en hun medewerkers helpt succesvoller te zijn. De ruim 2200 leden van Thuiswinkel.org realiseren samen meer dan 70% van de online consumentenbestedingen.